MENU
30.05.2021

Ένας υδραυλικός ανελκυστήρας για να λειτουργεί σωστά και να «ζήσει» αρκετά χρόνια, πρέπει να λιπαίνεται σωστά. Η επιλογή του σωστού λιπαντικού είναι μείζονος σημασίας! Στη χώρα μας ο πιο διαδεδομένος ανελκυστήρας, από το 2000 και μετά, είναι ο υδραυλικός. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων εγκαταστάσεων πανελλαδικά διαθέτει έναν τέτοιο ανελκυστήρα ακόμη και σε περιπτώσεις που τον καθιστούν απαγορευτικό λόγω υψηλής κατανάλωσης ρεύματος και φθορών λόγω συχνής χρήσης.

Έχουμε παρατηρήσει ορισμένες τεχνικές εταιρείες ανελκυστήρων, κυρίως για εξοικονόμηση χρόνου, χρημάτων αλλά και έλλειψης τεχνογνωσίας σε άλλους τύπους ανελκυστήρων, να εγκαθιστούν υδραυλικούς ανελκυστήρες σε πολυώροφα κτήρια με υψηλή επιβατική κίνηση. Για παράδειγμα, έχει τοποθετηθεί υδραυλικός ανελκυστήρας ατόμων ακόμη και κατόπιν ειδικής παραγγελίας που φτάνει τις 10 στάσεις. Το φυσιολογικό όριο εγκατάστασης ενός υδραυλικού ανελκυστήρα ατόμων είναι οι 5 στάσεις και (φυσικά!) με προϋπόθεση τη χαμηλή συχνότητα χρήσης.

Υψηλά λειτουργικά κόστη έναντι ενός ηλεκτρομηχανικού ανελκυστήρα

1) Η υδραυλική αντλία αγγίζει και ξεπερνά τα 18kW, την ώρα που ένας αντίστοιχος ηλεκτρομηχανικός ανελκυστήρας μπορεί να φτάσει τα 6,5kW ή ακόμα χαμηλότερα την χρήση V.V.V.F. INVERTER.
2) Η αντικατάσταση των λαδιών ανά 5 με 7 έτη και ανάλογα τη χρήση ισούται με ποσότητα έως και 600lt υδραυλικών λαδιών, την στιγμή που ένας αντίστοιχος ηλεκτρομηχανικός ανελκυστήρας δεν θα χρειαστεί περισσότερα από 20lt υδραυλικό λάδι ή ακόμα και καθόλου χάρη στη νέα τεχνολογία των κινητήρων.
3) Η οξύτητα του λαδιού λόγω παλαιότητας ή και καθυστέρησης στην αλλαγή μπορεί να προκαλέσει φθορές τόσο στα εξαρτήματα του εμβόλου όσο και στον κινητήρα.
4) Τα υδραυλικά λάδια όταν δεν αλλάζονται στα προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα που ορίζει ο κατασκευαστής προκαλούν δυσάρεστες οσμές ή και καρκινώματα. Προσοχή, ειδικά σε ανελκυστήρες ιδιωτικών κατοικιών που το μηχανοστάσιο είναι εντός της οικείας! Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να ανανεώνεται ο αέρας στο χώρο του μηχανοστασίου.
5) Σε περίπτωση βλάβης ενός υδραυλικού ανελκυστήρα (π.χ. 8 στάσεων) λόγω συχνότητας χρήσης ή και μη προκαθορισμένης αλλαγής των λαδιών, το κόστος επισκευής μπορεί να φτάσει έως και τις 3.000 ευρώ.

Συμπτώματα χαμηλής στάθμης λαδιού
1) Για εξοικονόμηση χρημάτων της τεχνικής εταιρείας που συντηρεί τον ανελκυστήρα σας, φυσικά εν αγνεία σας.
2) Προκειμένου η τεχνική εταιρεία που συντηρεί τον ανελκυστήρα σας να είναι σε θέση να προσφέρει χαμηλότερη τιμή εργασιών συντήρησης σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες εργασιών και τον ανταγωνισμό.
3) Η έκθεση του κινητήρα σε κίνδυνο.
4) Οι υψηλές θερμοκρασίες λαδιού.
5) Με τη χαμηλότερη στάθμη λαδιού ανακυκλώνεται συνεχώς το ίδιο λάδι με αποτέλεσμα οι μοριακές αλυσίδες μπορεί να σπάσουν, υποβαθμίζοντας το ιξώδες του λαδιού.

Τι πρέπει να προσέχετε και κάθε πότε πρέπει να αλλάζουν τα λάδια του υδραυλικού ανελκυστήρα;
1) Τα λάδια του υδραυλικού ανελκυστήρα πρέπει να αλλάζουν ανά 4 με 6 έτη, ενώ σε κτήρια με αυξημένη κινητικότητα (όπου προκαλείται ανοδική θερμοκρασία στο δοχείο) θα πρέπει να αλλάζουν πιο συχνά.
2) Θα πρέπει να είναι ειδικών προδιαγραφών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστής της αντλίας, καθώς και από επώνυμο οίκο.
3) Θα πρέπει να ο θερμαντήρας του λαδιού να είναι σωστά ρυθμισμένος, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο θα πρέπει να βρίσκεται εκτός λειτουργίας.
4) Θα πρέπει να τοποθετείται ειδικός ψύκτης λαδιού σε κτήρια με μεγάλη συχνότητα χρήσης του ανελκυστήρα.
5) Τα χαμηλού κόστους λάδια πολλές φορές ισοδυναμούν με κακής ποιότητας, μικρότερης διάρκειας ζωής ή λανθασμένης σύνθεση ISO.

Η technol elevators έχει όλη την τεχνογνωσία και το δυναμικό να σας συμβουλέψει και να σας προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλειά σας και παράλληλα να διατηρήσει τον ανελκυστήρα σας «ακμαίο» για πολύ καιρό.
Ειδικότερα, αφαιρούμε τα λάδια με προσοχή και τα απομακρύνουμε είτε με ειδικά δοχεία είτε με όχημα άντλησης λαδιών και φροντίζουμε να πάνε στα ειδικά κέντρα ανακύκλωσης προκειμένου να μη δημιουργείται περιβαλλοντική μόλυνση.
Καλέστε μας τώρα στο 2106042567 ή συμπληρώστε τη σχετική φόρμα επικοινωνίας που βρίσκετε εδώ και ζητήστε από εκπρόσωπό μας, να σας αναλύσει τις επιλογές που έχετε αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση του ανελκυστήρα σας και εξασφαλίστε την καλύτερη προσφορά.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να είστε συνεχώς ενημερωμένοι για όλες τις προσφορές και τα νέα μας.

 

    Επιθυμώ να λαμβάνω newsletter σχετικά με νέα προϊόντα / υπηρεσίες & εκδηλώσεις της εταιρείας